به گزارش پایگاه اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، محمود قرآننویس مجری طرح امحای زبالههای بیمارستانی به روش پلاسما، درباره اجرایی شدن این طرح اظهار کرد: امحای زبالههای بیمارستانی برای نخستین بار در کشور و در قالب یک طرح ملی فناوری با به کارگیری فناوری پلاسما امکانپذیر شد.
وی در ادامه گفت: با توجه به مشکلات زیادی که در حوزه زبالههای بیمارستانی و شهری در کشور وجود داشت به این نتیجه رسیدیم که باید این مشکل را از طریق فناوریهای پیشرفته حل کنیم. در حال حاضر در بیمارستانها برای امحای زباله از اتوکلاوها استفاده میشود که دمای حرارت این اتوکلاوها ۱۳۰ درجه بوده و بیشتر باکتریها در این دما از بین نمیروند و مشکلات زیست محیطی زیادی را به وجود میآورند.
وی که هفته گذشته از ریاست مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی کنار رفت، با اشاره به این موضوع که هیچ کشوری حاضر نشد این فناوری را به ما عرضه کند، بیان کرد: با توجه به اهمیت امحای زباله بیمارستانی بر آن شدیم تا با حمایت مادی و معنوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری (مرکز طرحهای کلان ملی فناوری)، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما و با همکاری برخی از شرکتهای داخلی ساخت و تولید تجهیزات مورد نیاز این طرح را انجام و در داخل کشور بومیسازی کنیم.
وی درباره مهمترین مزیت این فناوری، گفت: این فناوری به وسیله مشعلهای پلاسمایی که دمای آن در داخل راکتور به ۱۷۰۰ میرسد تمام زبالهها را امحا میکند و گازهای خطرناک توسط فیلتری جداسازی میشود. با توجه به اندازهگیریهای انجام شده در محیط زیست، خروجی این دستگاه گازهای بیخطر است.
قرآننویس خاطرنشان کرد: باقی مانده زبالههای بعد از امحا، جسم جامدی است که در ته راکتور قرار گرفته و میتوان از این پسماندها در استحکام ساختمانها یا ساخت وسایل تزیینی استفاده کرد.
مجری طرح امحای زبالههای بیمارستانی خاطرنشان کرد: در این روش نیازی به جداسازی زبالهها نیست و تمامی زبالهها با هم وارد دستگاه شده و امحا میشوند؛ در صورتی که در زبالهسوزهای معمولی جداسازی شیشه، فلز و پلاستیک قبل از وارد شدن به راکتور جدا شده و بقیه مواد وارد راکتور میشود. به همین دلیل بیشتر آلودگی باکتریها از بین نمیروند و این مشکل بزرگی است که آبهای زیرزمینی را آلوده کرده یا به صورت شیرابه روی زمین جاری میشود.
وی در ادامه گفت: فناوری پلاسما با توجه به پیچیده بودن قطعات آن میتواند در آینده توسعه پیدا کرده و ظرفیتی ۱ تا ۵ تنی که در حال حاضر برای امحای زبالههای بیمارستانی در نظر گرفته شده را افزایش داده و بیمارستانهای بیشتری را تحت پوشش قرار دهد.
وی با اشاره به این موضوع که در حال حاضر این فناوری در بیمارستان فرهیختگان به کار گرفته شده است، گفت: در صورت تقاضای شهرداری و بیمارستانهای دیگر امکان افزایش ظرفیت امحای زبالهها وجود دارد. همچنین به کارگیری این فناوری برای ظرفیتهای ۵۰ تن به بالا این امکان را فراهم میکند که انرژی حاصل از خروجی این راکتورها را تبدیل به برق کرده و حتی قابل فروش به توانیر باشد.
قرآننویس ضمن تاکید بر این موضوع که اهمیت این فناوری مربوط به مشعل ساخت داخل است، گفت: این مشعل که در کشور تولید شده حدود ۱۰۰ ساعت به صورت پیوسته آزمایش شده و به عنوان یک مشعل تولیدی بومی در کشور برای امحای زبالههای بیمارستانی مطرح است.
وی خاطرنشان کرد: در آینده میتوانیم برای اجرای این طرح و فروش این فناوری با کشورهای منطقه ارتباط برقرار کرده و برای این کشورها نیز به درخواست ظرفیتشان طراحی و تولید داشته باشیم.
نظر شما